Gostilna Daníca

Stran

Gostilna Daníca

Domača podeželska gostilna

Lega:

Gostilna Daníca na Prelogah leži na “tromeji” občin Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice in Oplotnica.  Leta 1990 sta jo od staršev prevzela Anita in Miran Ramot. Danes, po več kot dvajsetih letih trdega dela in vlaganja, ko jima že pomagata tudi hčerka Anja in sin Niko,  je iz gostinskega objekta na vrhu Prelog nastalo pravo družinsko podjetje.

Zgodovina:

Stavba današnje gostilne Daníca je na Prelogah je  ”zrasla” leta 1965, ko jo je zgradil Anitin oče Mirko Goričan, sprva kot hišo s poslovnim prostorom, v katerem je, ker je bil mizar, želel opravljati mizarsko dejavnost. Nato pa si je premislil in poslovni prostor preuredil v gostinskega ter ga začel oddajati v najem. V letih med 1967 do 1990 se je tako tam zvrstilo pet različnih najemnikov, prva med njimi sta bila Danica in Ivo Šoštarič.

Ime gostilne:

Anitin oče je gostilno poimenoval po zvezdi jutranjici, ker so gostilno pozno zapirali. Gostje so domov odhajali proti jutru in takrat jih je že spremljala zvezda daníca.

Tradicija:

Anitin oče Mirko in mama Marija sta obdržala del poslovnosti zase – mama Marija je namreč prevzela oddajanje prenočišč.

Četrtega novembra 1990 sta obrt prevzela Anita in njen mož Miran. Čeprav ima dobro znana Daníca dolgo, kar 43-letno tradicijo, sta novembra 2010 Anita in Miran zabeležila dvajseto obletnico, kar je gostilna v rokah domačih.

Gostilna:

Danes so znani predvsem kot stara, domača, podeželska gostilna, ki slovi po domači kuhinji. Kuhajo domače slovenske jedi, točijo domače vino , ki ga pridelajo  kmetje, redni  dobavitelji iz domačih logov.

Okolica:

Ob gostilni je travnato igrišče z goli za nogomet in igrala za otroke (tobogan, gugalnice, žoge, kolebnice …), gostje se lahko sprostijo tudi z lovljenjem rib v ribniku ali le z ogledom živali. Imajo pritlikave koze, kokoške in petelina, račke. Na voljo je tudi veliko parkirišče.

Razno:

Po celotnem objektu je na voljo brezplačna WIFI povezava. V gostilni pa imajo tudi računalnik, ki ga gostje lokala lahko brezplačno uporabljajo.